20.03.2020.

Foto: LETA/Edijs Pālens

Ceturtdienas vakarā ap plkst.23 Rīgas ostā piestāja "Tallink" prāmis no Vācijas pilsētas Zasnicas ar 476 pasažieriem, no kuriem daudzi ceļošanas ierobežojumu dēļ iepriekš bija saskārušies ar problēmām nokļūt atpakaļ dzimtenē. Ar prāmi mājās atgriezas arī 203 Latvijas valstspiederīgie.

Kuģi ostā sagaidīja Ostas policijas, Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Muitas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Rīgas brīvostas pārvaldes darbinieki - visi aprīkoti ar aizsardzības līdzekļiem.

Ostas teritorijā bija uzslietas teltis, kurās pasažieriem tika organizētas mediķu apskates un kur pasažieri varēja nodot analīzes uz Covid 19. Kopumā laboratorijai tika nosūtīti 46 analīžu paraugi.

Pasažieru nokļūšana krastā, lai ievērotu nepieciešamos drošības pasākumus, tika organizēta vairākās plūsmās. Arī uz kuģa reisa laikā visiem pasažieriem bija pastiprināti drošības pasākumi, lai izvairītos no fiziska kontakta. Kamēr tika organizēta autotransporta nobraukšana, lai neradītu drūzmēšanos, pasažieri gaidīja kajītēs. Nobraucot/nokāpjot no kuģa, ieceļotāji tika pārmeklēti arī ar kinologiem, tāpat tika pārbaudīta alkohola koncentrācija autovadītāju izelpā.

Kopumā no prāmja uz Lietuvu devās 41 automašīna, uz Igauniju - 38 automašīnas, kas Valsts policijas pavadībā tika eskortētas līdz Latvijas robežai.

Igaunijas un Lietuvas iedzīvotājiem bez auto šo valstu vēstniecības bija organizējušas iespēju nokļūt mājās ar pasažieru autobusu.

Ar prāmi vakar Rīgā ieradās arī 28 Ukrainas valstspiederīgie, par kuriem rūpes tālāk uzņēmusies Ukrainas vēstniecība.

Visiem pasažieriem pēc nokāpšanas no prāmja bija jāaizpilda Valsts robežsardzes izsniegtās anketas, tajā apliecinot, ka viņi divas nedēļas pavadīs pašizolācijā.

Pēdējais pasažieris no klāja nokāpa pl.2:05, visa pasažieru sagaidīšanas procedūra ilga gandrīz 3 stundas.

Kopumā pasažieru nogādāšanas operācijā Rīgā no Vācijas ar prāmi Romantika bija iesaistīti vairāk nekā 110 cilvēki, puse no tiem Tallink darbinieki, otra - dažādu atbildīgo dienestu pārstāvji.

Rīgas brīvostas pārvalde pateicas visiem, kas pašaizliedzīgi strādāja un nodrošināja visaugstākos drošības standartus, organizējot iedzīvotāju atgriešanos dzimtenē.