14.01.2020.

Kaut arī par Rīgas brīvostu galvenokārt ierasts runāt kā par nozīmīgu kravu pārkraušanas un loģistikas centru, pēdējā desmitgadē būtiski pieaudzis arī ostā apkalpoto pasažieru skaits. Kopš 2010. gada tas palielinājies teju par ceturto daļu. Aizvadītajā gadā Rīgas ostā, apkalpojot 870 tūkstošus pasažieru, atkārtoti sasniegts 2018. gada pasažieru apgrozījuma rekords.

Pasažieru plūsmu Rīgas ostā nodrošina kompānijas “Tallink” prāmju satiksme maršrutā Rīga-Stokholma un kruīza kuģi, kas apmeklē ostu Baltijas jūras kruīzu ietvaros. Lielāko daļu – ap 90% no visiem pasažieriem, Rīgas ostā veido “Tallink” pārvadājumi. 2019. gadā “Tallink” caur Rīgas ostu pārvadājis 800 tūkstošus pasažieru, kas, pārsniedzot 2018. gada rādītājus par 3,4 tūkstošiem, jau atkal ir absolūtais rekords maršruta pastāvēšanas vēsturē.

2019. gadā ostā ienāca 81 kruīza kuģis, atvedot uz Rīgu 69,2 tūkstošus kruīza pasažieru no visiem pasaules reģioniem. Aktīvā kruīza sezona pērngad sākās aprīļa beigās, noslēdzoties ar trim kruīza kuģu ienācieniem oktobrī. 2019. gadā kruīza tūristi Rīgā ieradās no 121 valsts. Tradicionāli visvairāk tie bijuši no Vācijas, ASV un Lielbritānija. Jāpiemin, ka pērngad visstraujāk audzis tieši kruīza tūristu skaits no Austrālijas.

Saskaņā ar šobrīd pieejamajiem datiem, šajā gadā Rīgas ostā sagaidāms kruīza kuģu un apkalpoto kruīza tūristu skaita pieaugums. Savu ienākšanu nākamajā kruīza sezonā Rīgas ostā pieteikuši jau 84 kruīza kuģi, kas ir par trīs kuģiem vairāk nekā pērn. Turklāt iezīmējas pozitīvā tendence - pieteiktie kuģi būs krietni lielāki. Gaidāmi 17 kuģi, kuru pasažierietilpība pārsniedz 2000 pasažieru. Šobrīd tiek lēsts, ka Rīgu ar kruīza kuģiem apmeklēs ne mazāk kā 85 tūkstoši tūristu, kas ir par 23 % vairāk nekā 2019. gadā.

Kruīza kuģa pirmais ostas apmeklējums vienmēr ir īpašs un svinīgs. 2019. gada sezonā Rīgas ostā tika reģistrēti septiņu kruīza kuģu vēsturiski pirmie ienācieni, savukārt 2020. gadā tiek gaidītas deviņu šādas kuģu pirmās vizītes. Tostarp savu ienākšanu Rīgas ostā pieteikuši tādi kruīza kuģi kā “Mein Schiff 1” un “Costa Favolosa”, kuri katrs var pārvadāt vairāk nekā 3000 pasažieru.