19.11.2019.

Lai iepazītos ar Rīgas ostas pieredzi un zināšanām ostu pārvaldībā, kā arī loģistikas ceļu veidošanā un tirdzniecības veicināšanā, pagājušajā nedēļā pieredzes apmaiņas vizītē Rīgas brīvostu apmeklēja augsta līmeņa Korjentesas provinces delegācija, tās gubernatora Gustavo Adolfo Valdes vadībā. Korjentesa ir viena no Argentīnas ziemeļu provincēm, kas ir atpazīstama, pateicoties attīstītajai lauksaimniecībai, mežrūpniecībai un pārtikas ražošanai. Korjentesā audzētā liellopu gaļa, citrusaugļi, tabaka, tēja, rīsi, kā arī kokmateriāli no priežu un eikaliptu mežiem tiek plaši eksportēti uz dažādām pasaules valstīm.

Ārvalstu viesi iepazinās ar Rīgas brīvostu, apmeklējot Kuģu satiksmes vadības centru un uzņēmumu “Rīgas Universālais termināls”. Galvenā uzmanība tika pievērsta konteineru termināļu darbībai, saldēto pārtikas produktu uzglabāšanas un transportēšanas iespējām caur Rīgas ostu, kā arī sadarbības iespējām kokmateriālu loģistikā.   

Vizītes ietvaros norisinājās biznesa seminārs, kurā tika diskutēts par Latvijas un Korjentesas provinces sadarbības iespējām. “Šī ir ļoti laba iespēja veicināt atpazīstamību no abām pusēm un saprast, ko varam darīt kopā. Runājot par sadarbību ar Argentīnu, vairāk jāskatās uz kooperāciju, nevis tikai vienkāršu preču pārdošanu,” atklājot semināru, uzsvēra Ārlietu ministrijas Ekonomisko attiecību, tirdzniecības un attīstības sadarbības direkcijas vadītājs Juris Štālmeistars. Korjentesas pārstāvji iepazīstināja ar provinces ekonomiku, eksporta potenciālu un jaunās ostas projektu. Savukārt Latvijas puses pārstāvji informēja par Rīgas ostas un Latvijas transporta sektora plašajām iespējām preču loģistikai Ziemeļeiropā, kā arī par iespējamo sadarbību kokapstrādes nozarē. 

Province atrodas pie kuģojamās Paranas upes, kas ļautu izdevīgi transportēt preces pa upi līdz jūras termināļiem un tālāk eksportēt tās, izmantojot jūras ceļus. Tomēr pašreiz Korjentesas mežrūpniecības un lauksaimniecības produkcija eksportam pārsvarā tiek pārvadāta ar autotransportu. Tādēļ viens no provinces aktuālajiem projektiem ir jaunas upes ostas attīstība, un Rīgas brīvostas pieredze noderēs šī projekta īstenošanai.  

Rīgas brīvostas pārvalde ar Korjentesas provinci ir noslēgusi Nodomu protokolu ar mērķi veicināt Rīgas ostas un Korjentesas provinces ostu izaugsmi, kā arī meklēt iespējas divpusējās tirdzniecības attīstībai.