26.06.2019.

Atzīmējot Pasaules Jūras navigācijas tehnisko līdzekļu dienu, pirmdien 1. jūlijā bezmaksas apskatei tiks atvērtas vairākas Latvijas bākas.

  • No pulksten 9.00 līdz 18.00 būs atvērta Papes bāka.
  • No pulksten 10.00 līdz 16.00 būs atvērta Ovīšu bāka.
  • No pulksten 12.00 līdz 17.00 – Mērsraga bāka.

Savukārt Skultes ostā būs iespējams apskatīt Ziemeļu mola ugunszīmi, kuras apskate gan nav aizliegta arī ikdienā.

Plašāku informāciju par apskatei atvērtajām bākām var iegūt Latvijas Jūras administrācijā, zvanot pa tālruni 29442067 navigācijas iekārtu inženierim Leonīdam Gitalam.

Latvijas bāku īpašnieks ir Latvijas Jūras administrācija, taču bākas ir nodotas apsaimniekošanā trim lielajām ostām – Liepājas, Ventspils un Rīgas.

Ikdienā vairākas bākas ir pieejams apskatei par simbolisku samaksu – ieeja Ovīšu, Užavas un Akmeņraga bākās, ko apsaimnieko Ventspils brīvosta, maksā EUR 0,80, bet ieeja Rīgas brīvostas apsaimniekotajā Mērsraga bākā – EUR 1,00. Taču šīs bākas apskatei ir atvērtas dažādās nedēļas dienās un laikos, ko var noskaidrot Ventspils brīvostā un Mērsraga Informācijas centrā.

Pasaules Jūras navigācijas tehnisko līdzekļu diena šogad tiek atzīmēta pirmo reizi, lēmumu par šādas atzīmējamās dienas noteikšanu pieņēmusi Starptautiskā Jūras navigācijas tehnisko līdzekļu un bāku administrāciju asociācija (IALA).