20.03.2019.

Rīgas brīvostas pārvaldes projekts “Papildu infrastruktūras būvniecība Krievu salā” ir saņēmis vienu no divām GRAND PRIX balvām kā vērienīgākais un nozīmīgākais 2018. gada projekts konkursā Latvijas Būvniecības Gada balva 2018. Konkurss Latvijas Būvniecības Gada balva ir lielākais būvju izvērtēšanas konkurss Latvijā, kuram tika iesniegti kopskaitā 143 pieteikumi 10 nominācijās. Otro GRAND PRIX balvu saņēma projekts “Dziesmu svētku estrādes Mežaparkā pārbūve, Dziesmu svētku estrādes skatītāju lauks.”

Objekts “Papildu infrastruktūras būvniecība Krievu salā” ir ostas vēsturē lielākā investīciju projekta “Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra” otrā kārta. Otrās kārtas būvniecība tika uzsākta 2017. gadā un tās ietvaros projektēti un izbūvēti 5 būvprojekti. Veikta visu komunikāciju - elektroapgādes kabeļu, ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu, kā arī kravu laukumu un dzelzceļa izbūve. Kravu laukumiem ir izveidots betona plātņu un asfalta segums. Rūpējoties par vides aizsardzības prasību ievērošanu un Krievu salas teritorijai piegulošo pilsētas apkaimju iedzīvotāju dzīves kvalitāti, ap kravu laukumiem ir izbūvēts vēja žogs. Projekta un būvniecības darbus veica apvienība PA ACB8, kas sastāv no vadošā partnera - uzņēmuma A.C.B. un uzņēmuma 8CBR.

Konkursa žūrijas un ekspertu vērtējumā vislielāko atzinību ir izpelnījies 23 metrus augstais vēja žogs, kas izbūvēts ap kravu laukumiem vairāk kā 2 km garumā. Vēja žoga būtiskākā funkcija ir efektīvi slāpēt valdošo vēju ietekmi uz ogļu krautnēm, neļaujot ogļu putekļiem pacelties gaisā un nonākt apkārtējā vidē.

Žūrijas loceklis, būvkonstruktors Kārlis Vilkaušs: “Skatot objektu no projektu kvalitātes aspekta, jāuzteic atsevišķi industriāli objekti ar unikāliem risinājumiem, kā, piemēram, putekļu žogs Krievu salā, kur veikti sarežģīti vēja radīto slodžu aprēķini.”

Žūrijas loceklis, būvinženieris Igors Šenbergs: “Savukārt lielu objektu, komandas jāuzteic par uzdrošināšanos realizēt sarežģītus un unikālus risinājumus, kuri Latvijā tiek pielietoti pirmo reizi. Tās nav dēvējamas par inovācijām, jo pasaulē šīs tehnoloģijas jau ir zināmas. Latvijā cilvēki uzdrošinās riskēt, mēģina iedziļināties, nevis būvē to, pie kā ir pieraduši. Drosmīgi soļi attīsta nozari, piemēram, putekļu žogs Krievu salā vai Mežaparka estrādes risinājumi ir jauna pieredze pasūtītājiem, projektētājiem, būvniekiem.”

Apsveicam kolēģus no RBP Infrastruktūras attīstības departamenta ar iegūto balvu. Īpaša atzinība Projektu vadības nodaļai par ieguldīto darbu un zināšanām Krievu salas projekta otrās kārtas īstenošanā.