14.12.2017.

Rosinot Latvijas skolēnus radoši izpausties un tuvāk iepazīt Rīgas ostas ikdienu, Rīgas brīvostas pārvalde organizēja radošo darbu konkursu skolēniem “Osta pilsētai”. 13. decembrī Rīgas brīvostas pārvaldē norisinājās konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonija, un tika atklāta konkursa darbu izstāde.  Radošajos darbos skolēni no dažādām Latvijas pilsētām demonstrējuši savu redzējumu uz Rīgas ostu, tās mijiedarbību ar pilsētu un iedzīvotājiem. Izstādē apskatāms 31 darbs: 15 īsfilmas, 7 zīmējumi un 9 fotogrāfijas/foto kolāžas.

Fotogalerija pieejama šeit: http://rop.lv/lv/galerija/32/

Darbus sagatavojuši pamatskolēni un vidusskolēni no Rīgas, Liepājas, Bauskas, Ogres, Ventspils  Jelgavas u. c. pilsētām. Apskatei pieejami atmosfēriski video, kas ataino Rīgas brīvostas darbību gan no mājdzīvnieka skatpunkta, gan caur deju, gan caur izklaidēm, piemēram, kruīza uz pasažieru prāmja. Zīmējumos un fotogrāfijās plaši atainotas bākas, moli un dažādas ostas teritorijas. Izstāde Rīgas Brīvostas pārvaldes vestibilā, Kalpaka bulvārī 12, būs apskatāma līdz 18. decembrim.

“Esam patīkami pārsteigti par skolēnu dažādo pieeju. Nav šaubu, ka starp konkursantiem ir nākotnes mākslinieki, režisori un talantīgi fotogrāfi! Gribētos pateikt paldies katram par redzējumu, jo tas lika arī mums, ostas darbiniekiem, citādāk paraudzīties uz ostu – ikdienas darbavietu,” saka Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

Skolēnu veikumu vērtēja arī sabiedrībā zināmas personas – režisors Ivars Zviedris, māksliniece Elita Patmalniece un fotogrāfs Jānis Deinats. Katrs no ekspertiem atkarībā no kompetences izvērtēja konkrētus darbus, izvēloties favorītu. I. Zviedris visatzinīgāk novērtēja Rīgas 25. vidusskolas audzēknes Melisas Mukānes īsfilmu “Osta suņa acīs”, E. Patmalniece – Bauskas pamatskolas skolnieces Evelīnas Burmistrovas zīmējumu, kur attēlots kuģa kapteinis ar dēlu, bet fotogrāfs J. Deinats par savu favorītu izraudzījās Mārupes pamatskolas audzēknes Līgas Rotas Šulmeisteres fotogrāfiju, kurā atainoti saules apspīdēti konteineri.

"Pirmkārt, labai fotogrāfijai jābūt pamanāmai. Līgas starp visām citām man kā pirmā "iekrita" acīs. Tā ir koša, kolorīta, debesis piesaista uzmanību. Šai fotogrāfijai ir laba bāze, kas ir krāsainie konteineri un papildinošie elementi, kas ir to atspīdums peļķēs. Turklāt fotogrāfija labi atspoguļo pašu ostu, jo konteineri tieši norāda uz ostas darbu. Taču jānorāda, ka izvēlēties nebija viegli, jo visām fotogrāfijām ir potenciāls. Dažās manāms, ka fotogrāfam nedaudz trūcis pacietības, sagaidot īsto kadru un atmosfēru," komentē fotogrāfs un RISEBA pasniedzējs J. Deinats. Dokumentālists I. Zviedris savu favorītu izraudzījās, izvēloties video, kurā ietverts stāsts un dažāda emociju gamma. “Filmā mēs redzam, kā autores Melisas mīlulis mūs izved cauri pilnīgam stāstam, kuram visu laiku varam just līdzi,” pauž režisors. Savukārt E. Patmalnieci uzrunāja izvēlētā zīmējuma unikalitāte. “Nebija viegli izvēlēties, bet konkrētais man šķita tāds ļoti mīlīgs un savdabīgs. Tāds personiskāks, varbūt tāpēc, ka tajā attēlots tēvs un dēls,” sacīja gleznotāja.

Konkurss “Osta pilsētai” šogad noritēja jau 12. reizi. Uzvarētājus izraudzījās sociālo tīklu “Facebook” un “Instagram” lietotāji, kuri varēja tiešsaistē nobalsot (nospiest “like”) savam favorītdarbam. Ar teju 1500 balsīm pirmo vietu un balvu – klēpjdatoru Apple MacBook Air starp vidusskolēniem ieguva Bauskas Valsts ģimnāzijas audzēknis Kristers Čakāns, bet pamatskolēnu vidū ar vairāk nekā 450 balsīm 1. vietu un planšeti Apple iPad ieguva Rīgas Rīnūžu vidusskolas audzēkne Vladislava Fainziļberga, kura konkursam iesniedza ar akvareļiem gleznotu Daugavgrīvas bāku.

Starp Rīgas mācību iestādēm konkursā aktīvākie bijuši audzēkņi no Rīgas Franču liceja, Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolas un Rīgas Ezerkrastu pamatskolas. Kopumā konkursam tika saņemti 69 pieteikumi no mācību iestādēm visā Latvijā, tostarp Rīgas, Liepājas, Ogres, Ventspils, Aizkraukles, Tukuma, Cēsīm, Jelgavas un Bauskas.