03.11.2017.

No 1. līdz 3. novembrim Kazahstānas galvaspilsētā Astanā norisinās starptautiskā transporta un loģistikas izstāde “TransKazahstan / TransLogistica 2017”. Rīgas ostu izstādē pārstāv Rīgas brīvostas pārvalde (RBP) un SIA “Riga Container Terminal”. Izstāde ir galvenais transporta un loģistikas nozares notikums Centrālāzijā, kur satiekas vadošie nozares profesionāļi gan no Kazahstānas, NVS valstīm un Ķīnas, gan Eiropas valstīm, kam svarīga sadarbība Eirāzijas loģistikas ķēžu veidošanai. Rīgas osta izstādē piedalās Latvijas nacionālā stenda ietvaros kopā ar koncernu “Latvijas dzelzceļš”, Ventspils brīvostu, Liepājas SEZ un citiem nozares uzņēmumiem.

Rīgas ostai sadarbība ar Kazahstānu ir svarīga, un tai ir liels potenciāls gan kravu piesaistē no šīs valsts, gan veidojot transporta koridorus pārvadājumiem no Ķīnas. Īpaši jāņem vērā, ka Kazahstānas transporta politika pēdējos gados ļoti nopietni vērsta uz Kazahstānas kā tranzītvalsts starp Eiropu un Ķīnu attīstību. Tā saucamā Jaunā zīda ceļa iniciatīva, kuras rezultātā tiktu izveidots efektīvs sauszemes savienojums no Ķīnas uz Eiropu caur Kazahstānu, ir Kazahstānas transporta politikas prioritāte. Tāpat ir vērojama Kazahstānas investoru interese par iespējām Rīgas ostā izveidot savus termināļus.

Rīgas ostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš:
“Rīgas brīvostai ir sena un veiksmīga sadarbības vēsture ar Kazahstānu. Kazahstānas kravas vienmēr ir gājušas caur Rīgas ostu, un tās ostā tiek krautas arī šobrīd. Taču pašreiz mēs visvairāk skatāmies uz konteineru pārvadājumiem un efektīviem Austrumu-Rietumu tranzīta koridoriem – tā saucamo, Jauno zīda ceļu, un Kazahstāna neapšaubāmi ir nozīmīgs posms šajā ceļā.”

RBP un ostas uzņēmumu pārstāvji uzsver, ka izstāde “TransKazahstan / TransLogistica” ir laba platforma, lai satiktu esošos klientus un veidotu attiecības ar jaunajiem, potenciālajiem sadarbības partneriem. Tā kā Kazahstāna atrodas pietiekoši tālu, izstāde ir laba iespēja reizi gadā satikt klientus klātienē, demonstrēt termināļu un Rīgas ostas iespējas, kā arī informēt par jaunumiem. Izstādes formāts ļauj parādīt klientiem visa Latvijas tranzīta koridora priekšrocības un operatīvi risināt dažādus kravu tranzīta jautājumus.