14.11.2016.

Ir noslēgusies lietišķā spēle “Žurnālists. Spogulis apgabalam”, kuru pagājušajā nedēļā rīkoja Rīgas Purvciema vidusskola un organizācija International Association of Experts in Children Education on High Technologies (IAECEHT). Spēles gaitā jauniešiem bija jāiejūtas  žurnālistu lomā un jāsagatavo publikācijas par Latvijas ekonomiku un uzņēmumiem spēles pirmajā daļā, savukārt otrās daļas tēma bija Latvijas vēsture.  Ar Ziemeļvalstu Ministru padomes atbalstu (“Nordplus Junior” programmas ietvaros) bez skolēniem no Latvijas projektā piedalījās arī jaunieši no Somijas un Igaunijas. Lietišķās spēles gaitā skolēni iepazinās arī ar Rīgas ostu un gatavoja reportāžu no SIA “Rīgas Universālais termināls”.

Lietišķās spēles norises gaitā skolēni iegūst priekšstatu par žurnālistiku un tajā pašā laikā iepazīst norises Latvijas ekonomikā, analizējot dažādu organizāciju darba procesu un iepazīstoties ar dažādu profesiju pārstāvjiem. Spēle palīdz jauniešiem veiksmīgi izvēlēties savu nākotnes profesiju, turklāt, tā ir lieliska iespēja darboties komandā. Stāsta IAECEHT eksperts un viens no lietišķās spēles idejas autoriem Mihails Epšteins:  “Mēs turpinām pētīt apkārtējo pasauli, iepazīstinot vidusskolēnus ar dažādu organizāciju darbu. Tāpat kā iepriekšējo spēļu gaitā, jaunieši sevi labi parādīja ne tikai žurnālistikas jomā, bet arī iepazinās ar Latvijas valsts vēsturi un ekonomiku, apmeklējot vairākas kompānijas un muzejus.”

 Savukārt Rīgas brīvostas pārvaldes (RBP) interesēs ir pēc iespējas plašāk informēt jauniešus un studentus par Rīgas ostu, tās nozīmi Latvijas ekonomikā un ar ostu saistītām profesijām. RBP Sabiedrisko attiecību departamenta direktore Anita Leiškalne: “Mēs ar prieku atbalstām katru iniciatīvu, kuras rezultātā bērni un jaunieši iepazīstas ar Rīgas ostu, apmeklē RBP struktūrvienības un ostas uzņēmumus. Tādējādi mēs ne tikai audzinām mūsu jaunos kolēģus, kas nākotnē, iespējams, papildinās jūrnieku vai ostas darbinieku rindas, bet arī veicinām izpratni par ostas darbu un tās milzīgo ietekmi uz Latvijas ekonomiku. Jāsaka liels paldies arī ostas uzņēmumiem. Neskatoties uz lielo noslogotību un sarežģītajiem drošības pasākumiem, gandrīz nekad neesam saņēmuši atteikumu uzņemt termināļos bērnus un jauniešus.”

Apmeklējot Rīgas ostu un Rīgas Universālo termināli,  spēles dalībniekiem nācās krietni pastrādāt, lai tikai pāris stundās pagūtu nointervēt termināļa pārstāvjus, kā arī iepazīties ar uzņēmuma darbu un sagatavot pilnvērtīgu reportāžu ar fotogrāfijām. Skolēnu darba rezultātus vērtēs pieredzējuši žurnālisti, bet labākie raksti pēc tam tiks publicēti plašsaziņas līdzekļos.