08.11.2016.

Rīgas brīvostas pārvaldes (RBP) telpās norisinājās pasākums bērniem un jauniešiem, kas nodarbojas ar burāšanas sportu. Pasākuma pirmajā daļā Rīgas 49. vidusskolas 12. klases skolniece Ketija Birzule dalījās savā pieredzes un veiksmes stāstā par to, kā no Latvijas ūdeņiem aizburāt līdz Rio2016 olimpiskajām spēlēm. Pasākuma otrajā daļā Ostas policijas iekšējās drošības dienesta vadītājs Andris Purmalis iepazīstināja jauniešus ar drošas burāšanas noteikumiem Rīgas brīvostas akvatorijā. Pasākumu organizēja biedrība “Pilsētas jahtklubs” sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldi un tajā piedalījās burāšanas entuziasti un sportisti no daudziem Latvijas Jahtklubiem.

17 gadus vecā Latvijas vējdēļu burātāja Ketija Birzule, pastāstīja par ceļu līdz pasaules lielākajam sporta notikumam un iespaidiem Rio. Jaunie sportisti varēja ieklausīties Ketijas stāstā par ceļu līdz sportam, sagatavošanās procesu, atlases kritērijiem un startu olimpiskajās spēlēs. Interesanto un labi sagatavoto prezentāciju pavadīja košas Brazīlijas fotogrāfijas. Pēc prezentācijas sportistei nācās atbildēt uz ļoti daudziem jautājumiem gan par psiholoģisko motivāciju, gan burāšanu. Ketija bija jaunākā Latvijas olimpiskās delegācijas sportiste Rio2016 olimpiskajās spēlēs. Startu savā RS:X vējdēļu klasē viņa noslēdza 24. vietā, bet pēdējā dienā vienā no braucieniem spēja finišēt pat 19. pozīcijā. Pēc Ketijas teiktā, viņai, kā jaunākajai šo sacensību sportistei, lielākais ieguvums bija  iegūtā pieredze. Galvenais Ketijas padoms un novēlējums citiem sportistiem - pārvarēt sevi nepieciešams tikai sākumā, vēlāk izstrādājas ieradums, un nepatīkamās vai grūtās lietas tiek paveiktas automātiski.

Savukārt Ostas policijas iekšējās drošības dienesta vadītājs Andris Purmalis pastāstīja par  drošības jautājumiem uz ūdens Rīgas ostas akvatorijā, kas aktuāli tieši bērnu burāšanai. Tika akcentēta individuālā glābšanas līdzekļa (glābšanas vestes) obligāta lietošana, kā arī bīstamība, kas rodas ūdenī pametot peldlīdzekli vai peldot no viena peldlīdzekļa uz citu. Jaunieši tika informēti par straumes un aukstā ūdens ietekmi. Bija pieejami bukleti par hipotermiju un  glābšanas darbiem uz ūdens. Tika demonstrēta filma par to, kā praktiski norisinās glābšanas darbi uz ūdens. Arī Ostas policijas pārstāvim bija jāatbild uz daudziem jautājumiem. Tika vēlreiz atgādināts Ostas policijas Operatīvās vadības nodaļas telefona numurs: 67090744, pa kuru zvanīt, ja ostā notiek, kas neparedzēts.

Kā atzina “Pilsētas jahtklubs” burāšanas skolas trenere Vita Matīse: “Kad par savu pieredzi, psiholoģisko motivāciju un grūtību pārvarēšanu ceļā uz panākumiem stāsta vienaudzis, jaunieši to uztver pavisam savādāk un iegūst daudz vairāk, nekā tad, ja par to nepārtraukti atkārto treneris. Tas pats attiecas arī uz drošības jautājumiem – ja par tiem stāsta profesionālis, kas ar drošības neievērošanas sekām saskaras ikdienā, tad jaunieši ieklausās daudz vairāk un tas labāk paliek atmiņā.”

Realizējot savas sociālās atbildības politikas virzienu “Atbalsts jūrniecības izglītībai un jūrnieka profesijas popularizēšana”, Rīgas brīvostas pārvalde (RBP) aktīvi sadarbojas ar Biedrības “Pilsētas Jahtklubs” interešu izglītības iestādi  “Bērnu un jauniešu jūrniecības skola”. Kopš 2013. gada skola apmāca bērnus un jauniešus burāšanas sportā, papildus izglītojot tos par kuģošanu un jūrniecību. Ziemas laikā notiek dažādas lekcijas par jūrniecības jautājumiem un apmeklētas vietas, kas saistītas ar jūru un jūrniecības profesijām. “Pilsētas jahtkluba” burāšanas skolas audzēkņi jau vairākkārt ir viesojušies Rīgas brīvostas pārvaldē, ostas Kapteiņdienestā un Ostas policijā