04.11.2016.

Šodien un rīt Rīgas Brīvostas pārvalde (RBP) piedalās vairākos Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas (turpmāk – 16+1) sadarbības formāta pasākumos. Šodien priekšpusdienā ostā viesojās Ķīnas uzņēmēji, kas Rīgā ieradušies, lai piedalītos 16+1 Biznesa forumā. Pēcpusdienā Rīgas brīvostu apmeklēja China Merchants group (CMG) viceprezidents Mr.Hu Jianhua un pavadošā delegācija. Savukārt rīt 16+1 Biznesa forumā Rīgas brīvosta būs pārstāvēta ar savu stendu, kurā RBP pārstāvji visus interesentus informēs par ostas darbību, investīciju vidi un sadarbības iespējām.

Šodien Rīgas brīvostas pārvaldē Ķīnas un citu valstu uzņēmēji, kas Rīgā ieradušies, lai piedalītos 16+1 Biznesa forumā, tika iepazīstināti ar Rīgas brīvostas darbību, attīstības projektiem un biznesa vidi ostā. Ķīnas uzņēmējiem bija iespēja tikties ar ostas termināļu pārstāvjiem, lai apspriestu jau konkrētus biznesa jautājumus. Vairāki Ķīnas uzņēmēji interesējās par Latvijas piena produktiem un iespējām tos piegādāt uz Ķīnu. Tika uzdoti arī jautājumi par nodokļiem un investīciju vidi ostā, kā arī par iespējām ieguldīt jau pastāvošos Latvijas uzņēmumos. Ķīnas uzņēmējus interesēja arī attīstībai pieejamās, brīvās Rīgas ostas teritorijas.

China Merchants group viceprezidents Mr. Hu Jianhua un pavadošā delegācija devās izbraukumā pa Rīgas ostas akvatoriju un Kapteiņdienestā tikās ar Rīgas brīvostas Attīstības dienesta vadītāju Viesturu Silenieku, Ostas kapteini Artūru Brokovski-Vaivodu un konteineru termināļu SIA “Baltic Container Terminal”, SIA “Rīgas Universālais termināls”, SIA “Riga Container Terminal” un SIA “Systems Logistics” pārstāvjiem. CMG ir ietekmīgs valsts uzņēmumu konglomerāts, kura trīs galvenie darbības virzieni ir transports un transporta infrastruktūras attīstība, finanses un nekustamais īpašums. Transporta infrastruktūras jomā CMG ir Ķīnas dzelzceļa lielākais ekspeditors, kā arī starptautiski nozīmīgs investors un termināļu operators. Viens no pašreiz aktuālajiem CMG projektiem ir Ķīnas industriālais parks un loģistikas centrs “Lielais akmens” Baltkrievijā. Tas, ka Rīgas ostā ir ieradies šīs kompānijas viceprezidents un šī ir jau trešā ietekmīgā Ķīnas uzņēmuma pārstāvju vizīte ostā, varētu būt nopietns signāls, ka CMG nopietni apsver iespēju transportēt kravas no “Lielā akmens” Baltkrievijā caur Rīgas ostu.