09.09.2016.

Šī gada 8. mēnešos Rīgas ostā apstrādāts 23,9 miljoni tonnas kravu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2015. gada attiecīgajā laika periodā. Kravu apgrozījuma analīze rāda, ka beramkravu apjoms ostā ir nostabilizējies, turpina samazināties lejamkravu pārkraušana, bet ģenerālkravu  apgrozījums pieaug. 2016. gada augusta mēnesī, pirmo reizi pēdējo gadu laikā, ostā pārkrauto ģenerālkravu apjoms pārsniedz lejamkravu apgrozījumu. Par pieaugumu ģenerālkravu segmentā galvenokārt gādā augošais konteineru pārkraušanas rādītājs. 2016. gada 1. pusgadā ostā apstrādāts 248,4 tūkstoši TEU vienību konteinerkravu, kas ir par 4,7% vairāk nekā 2015. gada attiecīgajā laika periodā. Augusta mēnesī pārkrautais konteineru apjoms – 339 tūkstoši TEU vienību, ir lielākais mēneša rādītājs pēdējo piecu mēnešu laikā. No Rīgas brīvostas pārvaldes viedokļa konteineru apgrozījuma pieaugums ir ļoti pozitīva tendence, jo konteinerizētās kravas rada lielāku pievienoto vērtību loģistikas nozarei, mazina  nesabalansētību starp ienākošajām un izejošajām kravām ostā, kā arī mazina ostas atkarību no Krievijas tranzīta kravām. Turklāt konteineru pārkraušana ir ekoloģiski tīrākais no kravu pārkraušanas veidiem un ļoti efektīvs, jo konteiners ir pielāgots pārvadāšanai visos transporta veidos (kuģis, dzelzceļš, autotransports) un ērti pārvietojams no viena transporta veida uz citu. Tādēļ pasaulē arvien vairāk kravu tiek pārvadātas konteineros un Rīgas osta seko šai tendencei.

Statistika pieejama šeit

Šī gada augustā Rīgas ostā tika apkalpots arī lielākais konteinerkuģis ostas vēsturē. Mediterranean Shipping Company konteinerkuģu līnijas kuģis MSC Alexa Rīgas ostā ienāca 5. augustā un ir lielākais šinī līnijā kursējošais kuģis. MSC Alexa garums ir 244,15 metri, GT – 42 307, iegrime – 13,22 metri un tas var pārvadāt 3300 TEU konteineru. Pēc visiem parametriem šis kuģis pārspēj jebkuru konteinerkuģi, kas līdz šim ir piestājis Rīgas ostā.

Saistībā ar  zemo pieprasījumu pēc Krievijas energoresursiem Eiropas tirgos šī gada 8. mēnešos saglabājas kritums ogļu un naftas produktu tranzīta plūsmā caur Rīgas ostu. To pārkraušanas apjoms samazinājies par 18,9% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu. Savukārt pārējo kravu kopapjoms salīdzinājumā ar 2015. gada 8.mēnešiem ir palielinājies par 3,8%.

Beramkravu segmenta lielākajam kravu veidam – oglēm, apgrozījums turpina samazināties – gada 8. mēnešos pārkrauts par 19,2% mazāk ogļu nekā pagājušajā gadā. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, beramkravu grupā pozitīvi dinamikas rādītāji saglabājas minerālmēsliem (+7,3%), koksnes granulām (+9,2%) un it īpaši labības produktiem, kuru apgrozījums Rīgas ostā ir pieaudzis par 82,6%.  

Augustā turpināja samazināties ostā pārkrauto naftas produktu apjoms un līdz ar to kritās arī kopējais lejamkravu apgrozījums. 2016. gada 8. mēnešos ostā apstrādāts 5,9 miljoni tonnu lejamkravu, kas salīdzinājumā ar 2015. gada pārskata periodu ir par 18,7% mazāk.

Pozitīvi rādītāji saglabājas pasažieru pārvadājumu segmentā. 8. mēnešu laikā Rīgas ostā apkalpoti 398 tūkst. pasažieru, kas ir par 6,1% vairāk nekā pagājušajā gadā. Īpaši veiksmīga ir bijusi 2016. gada kruīza sezona. Šogad Rīgu ir apmeklējuši  jau 51 kruīza kuģis un 59,9 tūkstoši kruīza pasažieru, kas ir par 6,5% vairāk nekā pagājušajā gadā attiecīgajā laika periodā. Tā kā kruīza sezona turpinās arī septembrī un oktobrī, tad sagaidāms, ka šis gads noslēgsies ar labiem rādītājiem Rīgas ostai un kruīza tūrisma nozarei Latvijā.