30.05.2013.

Trešdien, 29.maijā, divas dienas pirms solītā termiņa, ar pūtēju orķestra skaņām un krāsainiem baloniem atklāja rekonstruēto skvēru Vecmīlgrāvī, Meldru ielas sākumā. Pēc Vecmīlgrāvja attīstības biedrības ieteikuma projektu realizēja Rīgas brīvostas pārvalde.

 

Atpūtas zona bērniem un pieaugušajiem

Skvērs, kas atrodas pašā Daugavas krastā un līdz šim bija novārtā pamesta teritorija, tagad ieguvis jaunu funkcionālu pielietojumu un vizuālo noformējumu. Projekta ietvaros izbūvēti gājēju celiņi, tostarp gar pašu Daugavas krastu, iekārtots mūsdienīgs bērnu rotaļu laukums ar šūpolēm, smilšu kasti un kāpelēšanas iekārtām. Bērnu laukuma centrā izvietots stilizēts kuģis ar mastiem, kapteiņa kabīni un klāju. Tas šai teritorijai ir kā atrašanās vietas atpazīšanas zīme – osta. Tāpat uzstādīti soliņi un atkritumu tvertnes, iestādīti jauni koki un krūmiņi, iesēts zāliens, vienlaikus ir saglabāti senie vītoli. Jāatzīmē, ka pirms dažiem gadiem Rīgas brīvostas pārvalde šeit uzstādīja piemiņas akmeni Mangaļu jūrskolai, taču mazais sakoptais pleķītis ar piemiņas akmeni disonēja ar kopējo teritoriju. Tagad piemineklis labi iederas sakoptā skvēra tēlā.

Par to, ka skvērs iedzīvotājiem bija tiešām vajadzīgs, liecina ceturtdienas pirmspusdienas novērojumi – saulainajā laikā skvērā atpūtās daudz bērnu un vecāku cilvēku.

Vecmīlgrāviešiem vajag – viņi iegūst

Skvēra labiekārtošanas projekta sabiedriskā apspriešana noslēdzās tikai pagājušā gada 24.oktobrī, kad Rīgas brīvostas pārvalde solīja to rekonstruēt līdz 2013.gada 31.maijam.

Vecmīlgrāvja attīstības biedrības valdes priekšsēdētāja Inta Biezā informē, ka projekts tapis ciešā sadarbībā starp vecmīlgrāviešiem un Rīgas brīvostas pārvaldi, un nebūt nav nedz pirmais, nedz pēdējais kopīgi realizētais projekts.

Ar Rīgas brīvostas pārvaldes atbalstu iegādāti arī skārienjūtīgie ekrāni atjaunotajā Ziemeļblāzmas kultūras pilī. Ar to palīdzību Vecmīlgrāvja attīstības biedrība veido interaktīvo izziņas materiālu gan par teritorijas vēsturiskajām vietām un cilvēkiem, kā arī izved ekskursijā pa pašu kultūras pili, kuru nu var dēvēt par skaistāko Rīgas ēku.

Kā nākamo projektu, ko Intas kundze ar saviem atbalstītājiem no Vecmīlgrāvja attīstības biedrības vēlas realizēt, ir cilvēku arhīva izveidošana un Zaļās skolas reanimācija. „Tikai kopējiem spēkiem, sadarbojoties vietējiem iedzīvotājiem, pašvaldības un valsts iestādēm, ostas termināļiem un Rīgas brīvostas pārvaldei, mēs varam ko paveikt savas dzīves vides kvalitātes uzlabošanā.” Tāpat sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldi tiek organizēti bērnu un krastmalas svētki.

Savukārt Rīgas brīvostas pārvalde saka paldies: Vecmīlgrāvja attīstības biedrībai par ideju skvēra labiekārtošanai. Būvprojekta vadītājam un arhitektam Egīlam Raņķim par lielisko projektu, kurā paredzēti elementi dažāda gadagājuma cilvēkiem. Paldies arī bērnu rotaļu laukuma iekārtu piegādātājiem un ražotājiem SIA Fixman sadarbības partnerim Lappset, kura izgatavotās iekārtas izceļas ar izmantoto materiālu kvalitāti, produktu ilgmūžību un inovatīviem dizaina un funkcionalitātes risinājumiem. Labi vārdi pienākas arī SIA AB Daiļdārznieks.

Jāsargā pašiem un policijai

Gan skvēra projekta apspriešanas laikā, gan tagad, kad tas nodots iedzīvotāju rīcībā, Vecmīlgrāvja iedzīvotāji uztraucas par skvēra elementu saglabāšanu un kārtības uzturēšanu. Iepriekš nekopto teritoriju kā vasaras restorānu izmantoja vietējie pudeles brāļi un maz ticams, ka pēc pārmaiņām viņi šo vietu vairs neapmeklēs. Vecmīlgrāvietis Miervaldis Jaunsleinis uzskata, ka cīņa ar dzērājiem ir neizbēgama. Tajā pašā laikā arī daudziem citiem trūkst kultūras un iespējams gan vandālisms, gan atkritumu izmešana. Savukārt Inta Biezā ir pārliecināta, ka sakopta un sakārtota vide ir audzinoša. „Mēs esam ieguvuši skaistu vietu, un kā tā mums kalpos, daudzējādā ziņā ir atkarīgs no mums pašiem.”

Pamatīgu satraukumu vecmīlgrāvieši piedzīvoja jau ceturtdienas rītā – bija pazudušas šūpoles – satraukti iedzīvotāju zvani tika saņemti gan policijā, gan Rīgas brīvostas pārvaldē. Par laimi noskaidrojās, ka šūpoles vēlu vakarā noņēmuši paši būvnieki, lai labāk sacietē cements ap to balstiem.

Katrs parka apmeklētājs ir rosināts rūpēties par skaisto dāvanu, kā arī ziņot pašvaldības policijai, ja tiek novēroti kādi sabiedriskās kārtības pārkāpumi.