17.01.2012.

Līdz šā gada rudenim uz trīs Rīgas brīvostas pārvaldes ēku jumtiem tiks uzstādīti vakuuma saules kolektori, kas vasarā nodrošinās silto ūdeni, bet rudenī un pavasarī nodrošinās apkures sistēmas papildus priekšsildīšanu ar solāro enerģiju.

Projektā paredzēts pielietot jaunākas paaudzes vakuuma saules kolektoru tiešās caurplūduma paneļus ar paraboliskajiem starojuma koncentrēšanas spoguļiem. Minētie saules paneļi ir sertificēti ar Solar Keymark sertifikātu, ražoti Eiropas Savienībā un to garantijas termiņš ir 10 gadi. Projekts tiek īstenots Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI)programmas ietvaros. Kopējā projekta summa sastāda 147 tūkstošus latu – no tiem 85% sedz KPFI, bet 15% ir RBP līdzfinansējums. Projekta realizācijai paredzētais termiņš ir 2012.gada jūnija beigas. Kopējās projekta investīcijas atmaksāsies 7 līdz 8 gadu laikā, bet ņemot vērā, ka brīvostas līdzfinansējums ir tikai 15% no kopējās summas, brīvostas pārvaldes ieguldījums atmaksāsies jau 2 līdz 3 gadu laikā. Rīgas brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētāja vietnieks, Vides ministrijas pārstāvis Viesturs Silenieks norāda: „Protams, ekonomiskais efekts šādu projektu realizācijai ir ļoti būtisks, taču, manuprāt, pati svarīgākā ir „zaļās domāšanas” ieviešana dzīvē. Saules kolektori ir nākotnes enerģija, kuras resursi nav izsmeļami un tās izmantošana nekādā veidā neietekmē vides kvalitāti. Projektā iekļautajās ēkās tiek izmantota autonomā dabas gāzes apsildes sistēma, kas ir mūsdienīgs risinājums no vairākiem aspektiem – dabas gāze tiek izmantota racionāli, jo tās patēriņš atbilstoši āra temperatūrai un nepieciešamībai tiek regulēts automātiski, kā arī dabas gāze ir viens no tiem kurināmā veidiem, kas rada vismazāk CO2 izmešu atmosfērā. Papildus uzstādot saules kolektorus, par 35% samazināsies dabas gāzes patēriņš un līdz ar to arī izmešu apjoms. Jāatzīmē, ka Rīgas brīvostas pārvalde savu saimniekošanu vienmēr ir pakļāvusi augstiem vides saglabāšanas standartiem - šis projekts ir kārtējais apliecinājums mūsu „Zaļajai domāšanai”.

Saules kolektori ar kopējo virsmas laukumu 136,8 kvadrātmetri tiks uzstādīti uz centrālā ofisa ēkas Kronvalda parkā, un divām ēkām Meldru ielā 3, kur atrodas Kapteiņa dienests. Vasaras periodā saražotais siltais ūdens nodrošinās visu šo ēku vajadzības, tostarp darbinieku ģērbtuvēs iekārtoto dušu darbību Meldru ielas kompleksā. Projekta realizācijai izsludinātajā konkursā par uzvarētāju atzīta SIA „Energotaupošas sistēmas un tehnoloģijas”. Uzņēmuma direktors Valdis Šakars informē: „Visas projektā iekļautās ēkas ir tehniski piemērotas saules paneļu uzstādīšanai, jo tām ir plaši plakanie jumti. Projektā paredzēts saules enerģiju izmantot arī apkures sistēmas atgaitas šķidruma priekšsildīšanai, tādējādi solārā enerģija tiks izmantota gan apkurei, gan kā primārais enerģijas avots karstā ūdens apgādei. Šajā gadījumā gāzes radītā siltuma enerģija ir jāpatērē tikai lai piesildītu starpību līdz nepieciešamajai apkures loka temperatūrai, kas tiek novirzīta uz apsildes ķermeņiem. Ņemot vērā Latvijas ģeogrāfisko atrašanās vietu un klimatu, paredzams, ka ar solāro enerģiju varēs nodrošināt vairāk nekā trešo daļu no kopējā siltumenerģijas gada patēriņa projektā iekļautajās ēkās.”