24.11.2016.

Rīgas brīvostas pārvaldē (RBP) ir izstrādāta un uzsākusi darbību paplašinātā Rīgas ostas informācijas sistēma (ROIS). Sistēma sastāv no Rīgas ostas ģeotelpiskās informācijas sistēmas un vairākiem savstarpēji savienotiem moduļiem: kuģu kustības modelēšanas, termināļu drošības pārbaužu, neiznomāto teritoriju pārbaužu un e-pakalpojumu. ROIS atvieglo RBP dienestu darbu, padara to mūsdienīgu, ātru un efektīvu, kā arī veicina procesu caurskatāmību, uzkrājot un padarot viegli pieejamus datus.

Lielākā pozitīvā ietekme izmantojot ROIS ir jūtama Rīgas brīvostas Kapteiņdienestā, jo tā rīcībā ir speciāli Rīgas ostai radītā  kuģu kustības modelēšanas sistēma. Sistēmas pamatā ir Rīgas ostas dziļumu mērījumu kartes, un tā ļauj e-vidē modelēt konkrēta kuģa ienākšanu ostā, apgriešanos un pietauvošanos pie piestātnēm.  Rīgas ostas kapteiņa vietnieks Arnis Šmits: “Jaunā sistēma padara efektīvāku mūsu dienestu darbu, jo ļauj ātri modelēt lielāku kuģu ienākšanu ostā, pieņemt lēmumu un saskaņot ar kuģa aģentu ienākšanas atļauju. Pirms sistēmas izstrādes lielāku izmēru kuģu ienākšanas modelēšana tika veikta uz papīra dziļumu kartēm, izmantojot mērogā izgrieztus kuģu modeļus. Tāpat arī iespējams modelēt un iegūt attēlus ar konkrēto situāciju pie piestātnes. Ločiem tas ļauj pārskatāmi parādīt kuģa kapteinim kā pienākt un pietauvoties pie piestātnes. Būtisks atvieglojums ir tas, ka iespējams modelētās situācijas attēlus saglabāt, pārsūtīt elektroniski vai izdrukāt. Līdz ar to, visiem iesaistītajiem ir skaidrs vizuāls priekšstats par konkrēto situāciju un atkrīt ilga izskaidrošana.”

Liela ietekme gan uz RBP Ostas iekšējā drošības dienesta, gan ostas termināļu darbu ir ROIS termināļu drošības pārbaužu modulim. Jaunā sistēma padara regulārās pārbaudes ātrākas un visu procesu daudz caurskatāmāku, jo visa informācija - pārbaužu grafiki, rezultāti un dati ir aizpildāmi, uzkrājami, pieejami un analizējami e-vidē.