18.07.2016.

Šā gada 15. jūlijā Rīgas brīvostas valde ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu veikt visaptverošu Rīgas brīvostas pārvaldes funkciju un organizatoriskās struktūras auditu un izvērtējumu, piesaistot šī uzdevumu veikšanai starptautisko auditorkompāniju Deloitte. Līgumā paredzēto darbu izpildes termiņš ir noteikts šā gada 30. septembrī.

Brīvostas pārvaldes funkciju un organizatoriskās struktūras audita nepieciešamību nosaka vairāki būtiski faktori – gan pasaules ģeopolitiskā un ekonomiskā situācija tranzīta nozarē, kas ietekmē tranzīta kravu apjomu un kravu diversifikāciju, līdz ar to ietekmējot ostas stividoru noslodzi, gan fakts, ka Rīgas brīvosta noslēgusi darbu pie vairāku apjomīgu ostas infrastruktūras projektu īstenošanas, gan arī gatavošanās Eiropas Parlamenta regulas, ar ko plānots izveidot ostas pakalpojumu organizācijas un ostu finanšu pārredzamības sistēmu, jeb tā sauktās Eiropas ostu regulas pieņemšana.

“Rīgas brīvostas valde, ņemot vērā virkni būtisku faktoru – ģeopolitisko un ekonomisko situāciju, Eiropas tiesiskā regulējuma izmaiņas, Rīgas brīvostas projektu attīstību, kā arī Valsts kontroles rekomendācijas un Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas lēmumu, un atbilstoši labas pārvaldības praksei un principiem, ir pieņēmusi svarīgu lēmumu uzticēt neatkarīgam auditoram veikt brīvostas pārvaldes darba un funkciju auditu. Ņemot vērā šo faktoru kopumu, ir pienācis laiks pārskatīt brīvostas pārvaldes funkcijas, novērst funkciju dublēšanos, ja tādas tiek konstatētas, un veikt visaptverošu organizācijas restrukturizāciju ar mērķi optimizētu pārvaldes darbu. No piesaistītā auditora ar cienījamu starptautisko pieredzi mēs sagaidām gan padziļinātu esošās situācijas analīzi, gan racionālus ieteikumus ostas pārvaldes organizatoriskās struktūras un funkciju pilnveidošanai,” uzsver Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Tāpat brīvostas pārvaldei ir jāseko un jāizpilda Valsts kontroles ieteikumi un Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas lēmums attiecībā uz tās meitasuzņēmuma SIA “Rīgas brīvostas flote” restrukturizāciju, lai pilnībā nodalītu saimniecisko darbību no brīvostas pārvaldes pamatdarbības, nodrošinot ostas pārvaldes darba pilnīgu atbilstību gan Eiropas ostu regulai, gan valsts un sabiedrības interesēm.