29.10.2019.

Ik gadu no oktobra līdz decembrim Latvijas upēs noteikts liegums lašveidīgo zivju zvejai. Lai nodrošinātu sugas aizsardzību, upēs, kur zivis nārsto, tajā skaitā arī Daugavā, tiek organizēti kontroles reidi.

Tā kā daļa Daugavas akvatorija iekļaujas Rīgas ostas teritorijā, zvejas un makšķerēšanas noteikumu ievērošanas kontroli kopā ar Valsts Vides dienesta inspektoriem uzrauga arī Ostas policija. 

Lai arī Ostas policijas primārais pienākums ir rūpēties par sabiedrisko kārtību uz ūdens un sauszemes abos Daugavas krastos, uzraugot un kontrolējot personu, transporta līdzekļu un kravu kustību Rīgas ostas teritorijā, tā piedalās arī malu zvejniecības apkarošanā.

“Peld aizdomīgas pudeles, sevišķi plastmasas. Aizdomīgi tāpēc, ka Daugavā ir straume, bet pudeles stāv uz vietas”, stāsta inspektors Vilnis Puskuns, kurš Ostas policijā strādā kopš tās dibināšanas. Viņš atzīst, ka lai pamanītu upē iemestus tīklus nepieciešama trenēta acs un pieredze. Gadu gaitā no ūdens izvilkti gan tīklu fragmenti, gan murdi, gan dažādas paštaisītas zvejas ierīces.

“Parasti reidi notiek diennakts tumšajā laikā, kad ir potenciāli lielāka iespēja šādus pārkāpumus konstatēt”, saka Ostas policijas priekšnieks Valdis Voins, uzsverot, ka malu zvejnieki kopā ar VVD tiek tvarstīti jau vairāku gadu garumā, turklāt situācija pēdējā laikā uzlabojusies – pārkāpumu kļuvis mazāk.

 “Pārbaudes veicam liegumu laikā - kā rudeņos, tā arī pavasaros”, informē Valsts Vides dienesta inspektors Elmārs Brente. Vienlaikus sadarbība ar VVD notiek arī citās jomās – kopīgi tiek uzraudzīts terminālu un ostas uzņēmumu darbs.

Saskaņā ar Ostas policijas apkopoto statistiku, pēdējo gadu laikā Ostas policija par dažādiem pārkāpumiem ostas teritorijā un akvatorijā ik gadu noformējusi ap 160 pārkāpumu aktu, no kuriem vismaz trešdaļa ir par nelikumīgu bezsaimnieku zvejas rīku izmantošanu un makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem ostas akvatorijā Daugavā.