28.06.2018.

Aizvadītajā nedēļā, no 16. līdz 22. jūnijam, Rīgas brīvostas pārvalde kopā ar ostas uzņēmumiem “Rīgas Universālais Terminālis” un “Nacionālais konteineru termināls” piedalījās satiksmes ministra Ulda Auguļa un Latvijas transporta nozares uzņēmumu vizītē Ķīnā. Vizītes ietvaros parakstīts līgums par sadraudzības ostu (sister ports) attiecību izveidošanu starp Rīgas brīvostu un Šenžeņas ostu.

Līguma mērķis ir sadarbības veicināšana starp abām ostām, aktīva informācijas un pieredzes apmaiņa par ostu plānošanas, kā arī vadības un attīstības jautājumiem. Abas ostas saredz plašas sadarbības iespējas vides aizsardzības, informāciju tehnoloģiju, darbinieku apmācības un ostu drošības jomās.

Šenžeņas osta ir viena no lielākajām un ātrāk augošajām konteineru ostām pasaulē. 2017. gadā ostā tika pārkrauti 25,2 miljoni TEU konteineru, kas ierindo to 3 vietā starp pasaules noslogotākajām konteineru ostām. Vidēji katru mēnesi ostā apkalpo 560 konteinerkuģu.

“Neskatoties uz atšķirībām ostu izmēros un kravu apjomos, gan Rīgas, gan Šenžeņas osta ir ietekmīgi nozares spēlētāji savos reģionos. Mūsu iespējās un izaicinājumos 21. gadsimta strauji mainīgajā starptautiskās tirdzniecības un kuģniecības vidē saskatāmas daudzas līdzības,” pārliecināts Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš. “Šenžeņas pieredzi ostas vadībā, plānošanā un attīstībā noteikti varēsim izmantot ceļā uz mūsu mērķi – attīstīt Rīgas ostu kā lielāko konteinerkravu tranzīta centru Baltijas reģionā un perspektīvā par tā saucamo konteineru “hub” ostu Baltijas jūrā. “

Vizītes ietvaros Rīgas brīvostas pārvaldes un ostas uzņēmumu pārstāvji piedalījās arī konferencē “Pasaules transporta konvencija” (World Transport Convention) un tās ietvaros rīkotajā starptautiskajā izstādē, kā arī Starptautiskās Joslas un ceļa transporta alianses (Belt and Road International Transport Alliance – BRITA) dibināšanas pasākumos. BRITA ir Ķīnas iniciēta daudzpusējas sadarbības alianse, kas apvieno Joslas un ceļa iniciatīvas realizēšanā iesaistīto valstu transporta un loģistikas nozares galvenos spēlētājus, un Rīgas brīvostas pārvalde ir kļuvusi par šīs ietekmīgās alianses biedru.

Lai veicinātu kravu piesaisti no Ķīnas, Rīgas brīvostas pārvalde parakstīja līgumus un iesaistījās divu Ķīnas loģistikas informācijas apmaiņas platformu darbā - LOGINK (National Public Information Platform for Transportation & Logistics) un GLA (Global Logistics Alliance). Darbība šajās organizācijās nodrošinās Rīgas ostas informācijas nonākšanu līdz Ķīnas transporta un loģistikas nozares uzņēmumiem.

Fotogalerija: http://rop.lv/lv/galerija/53/