14.05.2018.

Aizvadītajā nedēļā pie pasažieru termināla piestātnes pirmo reizi tika pietauvots “MSC Orchestra”, viens no lielākajiem kruīza kuģiem, kas šogad ienāks Rīgas ostā. Kuģis uz Rīgu atvedis vairāk nekā 2550 kruīza pasažieru.

Svinīgā ceremonijā Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš un kuģa kapteinis Francesco Saverio Veniero apmainījās ar kuģa un ostas ģerboņiem, kas ir sena ostu tradīcija, kuģim pirmoreiz ienākot jaunā ostā.

2007. gadā uzbūvētā kuģa garums ir gandrīz 300 m, augstums 60 m, maksimālā kravnesība (GT) 92,5 tūkstoši tonnu. Iespaidīgā izmēra kruīza kuģim ir 16 klāji, uz tā izvietoti krāšņi restorāni un bāri, plašas atpūtas un rekreācijas telpas, SPA un skaistumkopšanas centrs, iepirkšanās galerijas, teātris ar 1240 skatītāju vietām, bibliotēka, kazino un cigāru istaba. Tā pat uz kuģa ierīkoti peldbaseini, akvaparks un sauļošanās klājs, fitnesa centrs, skriešanas celiņš, tenisa korti, basketbola un mini golfa laukums. Par pasažieru ērtību uz klāja ik dienu rūpējas vairāk nekā 1000 darbinieki.

MSC Cruises kuģi Rīgā ir ikgadēji viesi – 2016. gadā Rīgu pirmoreiz apmeklēja “MCS Magnifica”, 2015.gadā – “MSC Opera”, pirms tam “MSC Lirica”. Tas, ka kruīza līnijas izvēlas turpināt iesākto sadarbību un iekļaut Rīgu aizvien jaunos kruīzu maršrutos liecina, ka tūristiem šeit patīk un esam varējuši uzstādīt un noturēt kvalitātes Rīgas ostas un pilsētas tūrisma latiņu gana augstu.

Kruīzu ceļojumi – šobrīd viens no visstraujāk augošajiem tūrisma segmentiem pasaulē, ko atpūtai ik gadu izmanto ap 23 miljoniem pasažieru. Tirgus tendences liecina, ka līdz 2030. gadam kruīza pasažieru skaits varētu pieaugt vēl par trešdaļu, atklājot aizvien jaunus tūrisma maršrutus un tirgus nišas. Jau vairākus gadus pēc kārtas būtisks kruīzu pasažieru skaita pieaugums vērojams arī Rīgas ostā. Pērn Rīgu apmeklēja 86 kruīza kuģi, šurp atvedot gandrīz 90 tūkstošus pasažieru no vairāk nekā 120 pasaules valstīm, tā Rīgas ostā sasniedzot jaunu desmitgades pasažieru pārvadājumu rekordu.

Šopavasar Rīgas Brīvostas pārvaldes uzdevumā tiek veikta arī galvenā kuģošanas ceļa padziļināšanas darbi, kas jau drīzumā dos iespēju Rīgā ienākt izmēra un apjoma ziņā vēl lielākiem kruīza kuģiem.

Fotogalerija: http://rop.lv/lv/galerija/49/