30.11.2017.

Šodien, 30. novembrī Rīgas ostā, Kundziņsalā atklāts Baltijā modernākais augstplauktu noliktavu (High-bay warehouse) tipa loģistikas centrs. Ar vērienīgu investīciju apjomu – vairāk nekā 30 miljoni eiro, “TFS Trans” loģistikas centrs kļuvis par lielāko, tehnoloģiski attīstītāko un progresīvāko Baltijā, kā arī otru lielāko Austrumeiropā. Pirmo reizi Baltijā izmantota tik liela apjoma robotika, noliktavā palešu pārvietošana un komplektācija notiek pilnībā automatizēti. Noliktavas ietilpība sasniedz 73 000 palešu vietu, kas, salīdzinot ar līdzīgas platības noliktavām, ir teju sešas reizes lielāka.

Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš: “Kundziņsala ir viena no Rīgas ostas attīstības teritorijām, kurā, pateicoties tajā strādājošo uzņēmumu sinerģijai, ostas klientiem tiek nodrošināts pilns augstas kvalitātes pakalpojumu klāsts dažādu konteinerkravu un ģenerālkravu loģistikā. Jaunu pienesumu tam dos arī uzņēmums SIA “TFS Trans”, kurš Kundziņsalā ir izveidojis Baltijas valstīs modernāko, pilnībā automatizēto loģistikas noliktavu ģenerālkravu uzglabāšanai, apstrādei un izplatīšanai, kas nenoliedzami paaugstinās gan Rīgas ostas, gan uzņēmuma kopējo konkurētspēju un sniegto pakalpojumu pievienoto vērtību.”

Loģistikas centra lielākais investors ir “Kraftool”, rūpniecības, metāltehnikas, elektronikas un telekomunikācijas instrumentu ražotājs, kas jau izmanto “TFS Trans” noliktavu. Loģistikas centrs atrodas Rīgas brīvostā brīvajā ekonomiskajā zonā, kas nozīmē – preču uzglabāšanas laikā nav jāmaksā ne nodokļi, ne nodevas, minimalizēti arī dokumentu noformēšanas izdevumi. Loģistikas centrā paredzēta visdažādāko kravu uzglabāšana gan īslaicīgi, gan ilglaicīgi un tas ir īpaši piemērots kravu šķirošanai un preču konsolidācijai – preču apvienošanai no dažādiem nosūtītājiem vienam saņēmējam.

Pirmo reizi Baltijā tiek izmantota augstplauktu tipa noliktava ar tāda apjoma un līmeņa robotiku – palešu pārvietošana un komplektācija notiek automatizēti. Kopējā kravu caurlaidība noliktavā pieaugusi līdz 2500 palešu vienībām dienā un var sasniegt maksimālu ietilpību – 73 000 palešu vietas – ar salīdzinoši nelielu platību (10 000 m2). Augstplauktu novietnes darba zonā cilvēkiem nav paredzēts atrasties, tāpēc, ja kādā no plauktu ailēm tiktu fiksēta cilvēka klātbūtne, tehnika šajā zonā pārtrauktu darboties automātiski. Noliktavas uzskaites un kustību sistēmas automatizācija palīdz izslēgt arī cilvēciskā rakstura “kļūdas”. Savukārt nelaimes gadījumā sensori nekavējoties brīdinātu apkalpojošo personālu, kas palīdz izvairīties no kravas bojājumiem.

Loģistikas centrā izveidota arī lielākā ģeotermālā ražotne Baltijā, kas ļauj lielāko gada daļu pašiem nodrošināt ēku apsildīšanu ar īpašu risinājumu – zemē ievietotiem siltumsūkņiem. Tā dod iespēju uzturēt nemainīgu temperatūru objektā un tiek izmantota ikdienas darbos. Loģistikas centrā izmantoti atjaunojamie enerģijas avoti, fasādes paneļu uzbūve ļauj ietaupīt līdz pat 30% siltumenerģijas, teritorijas apgaismošana tiek nodrošināta ar ekonomiskajām LED spuldzēm. Visi izmantotie materiāli un izvēlētās tehnoloģijas ir energoefektīvākie risinājumi, kādi šobrīd ir pieejami.