22.11.2017.

Teju 40 skolēni no visas Latvijas devās ekskursijā apskatīt Rīgas ostas teritoriju, lai labāk sagatavotos Rīgas brīvostas pārvaldes organizētajam konkursam “Osta pilsētai”. 

Jaunieši apskatīja Rīgas brīvostas pārvaldes telpas un ostas maketu, kam sekoja vizīte Kundziņsalā esošajā “Baltic Container Terminal”, kur varēja vērot kravas konteineru pārkraušanas procesu. Tāpat skolēni aplūkoja Rīgas brīvostas pārvaldes Kapteiņdienestu un Kuģu satiksmes vadības centru. Savukārt ekskursijas noslēgumā bija unikāla iespēja uzkāpt Daugavgrīvas bākā. Katrā ekskursijas pieturas punktā skolēnus sagaidīja Rīgas ostu pārstāvošie speciālisti, kuri pastāstīja par Rīgas ostas saimniecisko darbību, tās nozīmi pilsētvides ainavā u.tml.

Fotogalerija pieejama šeit

Ekskursijā piedalījās pamatskolas un vidusskolas skolēni no visas Latvijas: Rīgas, Liepājas, Kalnciema, Jelgavas, Madonas, Mārupes, Jūrmalas, Ogres, Bauskas un Salaspils u.c. pilsētām. Organizētā ekskursija bija daļa no konkursa “Osta pilsētai” procesa, kur skolēni varēja brīvi izmantot fotografēšanas vai filmēšanas tehniku, lai sagatavotu savu darbu. Tāpēc skolēni bija bruņojušies ar videokamerām, fotoaparātiem un pat droniem, iemūžinot katru ostas teritorijā notiekošo procesu.

Jau ziņots, ka konkursā “Osta pilsētai” varēja piedalīties jebkurš Latvijas valsts piederīgais, kurš mācās valsts vidējās izglītības iestādes 5 – 9. klasē vai 10 – 12. klasē, kā arī jebkurš vidējās speciālās izglītības iestādes un arodizglītības iestādes audzēknis, tostarp no izglītības iestādēm ārpus valsts robežām. Skolēni tika aicināti konkursā piedalīties individuāli, sagatavojot radošu darbu par tēmu, kas atainotu ostu kā daļu no pilsētas ainavas (piemēram, kuģi/bākas/kravu transportēšanas tehnika pilsētā u.c.) vai ostu kā daļu no cilvēka ikdienas (piemēram, kāda ostas darbinieka portrets, nesena kruīza atainojums u.c.)

Katru darbu izvērtēs konkursa organizatori, pievēršot uzmanību oriģinalitātei, darba kvalitātei un atbilstībai prasībām. Labākie darbi tiks virzīti otrajai kārtai, proti, tiks izvietoti interaktīvai balsošanai sociālajos tīklos Facebook un Instagram, lai cīnītos par galvenajām balvām – planšeti Apple Ipad pamatskolēnam, savukārt vidusskolēma – klēpjdatoru Apple Macbook Air13. Balsošana tīmeklī norisināsies no 4. līdz 11. decembrim, kad tiks paziņoti konkursa uzvarētāji, savukārt darbus, kuri būs saņēmuši vislielākās žūrijas un sociālo tīklu lietotāju simpātijas, varēs aplūkot publiskā izstādē decembra vidū.