10.11.2017.

Šonedēļ Rīgas ostā ieradās ASV kuģis “Endurance”, kas ir lielākais ro-ro (transportlīdzekļu pārvadāšanas) kuģis, kāds jebkad uzņemts Rīgas ostas piestātnēs.  265 metrus garais kuģis pietauvojās un tika apkalpots uzņēmumā SIA “Riga Universal Terminal” (RUT), kur tajā tika iekrauti ASV bruņoto spēku helikopteri, autotransporta vienības un konteineri, nogādāšanai atpakaļ uz ASV bruņoto spēku rotācijas kārtībā.

Pēdējo gadu laikā Rīgas ostai ir izveidojusies laba sadarbība ar ASV bruņotajiem spēkiem. Vienības, kas dislocētas Latvijā, rotācijai nepieciešamās loģistikas operācijas veic caur Rīgas ostu. Pieredzi un labu reputāciju Rīgas osta ir ieguvusi jau vairāku gadu garumā, transportējot NATO kravas uz Afganistānu. Rīgas osta ir pierādījusi, ka spēj nodrošināt augsta līmeņa drošību un ir uzticams sadarbības partneris.  

Stāsta RUT Tirdzniecības un biznesa attīstības direktors Atis Šulte: “Mūsu terminālī tiek uzņemti un apkalpoti kuģi, kas apgādā NATO un ASV bruņotos spēkus, jo tas atbilst nepieciešamajām tehniskajām un drošības prasībām.  Esam apkalpojuši jau sešus šāda tipa ro-ro kuģus ar militārajām kravām. Tomēr “Endurance” uzņemšana mūsu terminālī ir nozīmīgs notikums, jo tas lielākais kuģis, kādu līdz šim vispār esam apkalpojuši mūsu termināla piestātnēs.  Īpaši ir arī tas, ka jāapkalpo militāra krava un klients ir ASV bruņotie spēki.”

NATO militāro kravu apkalpošana ostas uzņēmumiem izvirza virkni prasību, pirmkārt, jau saistībā ar drošību. Gan militāro kravu glabāšanas procesā, gan veicot kraušanas operācijas ir jāievēro īpaši standarti. Stingras prasības ir arī saistībā ar kravas tīrību. Paaugstināto standartu ievērošana prasa no uzņēmuma daudz lielāku rūpību, precizitāti, nevainojamu plānošanu, kā arī ļoti godprātīgu un profesionālu darbu no katra darbinieka.

Atis Šulte: “Pagaidām esam dzirdējuši tikai vislabākās atsauksmes. Tas, ka militāro kravu nosūtītāji izvēlas strādāt caur Rīgas ostu un mūsu termināli, nozīmē, ka tie ir apmierināti ar saņemtajiem pakalpojumiem. Noteikti svarīga ir arī ostas un termināļa reputācija. Esam spējuši parādīt, ka esam profesionāli, gatavi ātri pielāgoties dažādiem apstākļiem un ātri apgūstam visu jauno. Cenšamies jebkuru operāciju paveikt nevainojami, lai klienti, šinī gadījumā ASV bruņotie spēki, būtu apmierināti gan ar mūsu darbu, gan ar Rīgas ostu, gan Latviju.”

Tas, ka caur ostu tiek krautas NATO kravas, ir signāls uzņēmējiem visā pasaulē, ka Rīgas osta ir droša un spēj sniegt pakalpojumus visaugstākajā līmenī, kas apmierina NATO bruņoto spēku prasības. 

Fotogalerija ir pieejama šeit.