14.12.2016.

Foto: Osta.Cilvēks.Vēsture.

Pagājušajā nedēļā Abū Dabī (Apvienotie Arābu Emirāti) norisinājās  Starptautiskās ostu informācijas sistēmu asociācijas (International Port Community Systems Association, IPCSA) ikgadējā konference un IPCSA vadības grupas sanāksme.  Rīgas brīvostas pārvaldi konferencē un sanāksmē pārstāvēja Informācijas tehnoloģiju departamenta direktors Ansis Liepiņš, kas pilda arī  IPCSA Ziemeļamerikas un Eiropas reģionālā pārstāvja pienākumus. Šī gada konferencē galvenā uzmanība tika pievērsta starptautiskās tirdzniecības un globālo piegāžu ķēžu arvien straujākai digitalizācijai un ostu lomai šajā procesā.

IPCSA conferences dalībnieki uzklausīja ekspertu viedokļus un prognozes, kā arī dalījās pieredzē par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) attīstības ietekmi uz starptautisko tirdzniecību un globālajām piegāžu ķēdēm. Tika apskatīti dažādi veiksmīgi digitālie risinājumi, kas tiek ieviesti, lai veicinātu starptautisko tirdzniecību un mazinātu birokrātiskās un procesuālās barjeras. Abū Dabī, Hamburgas un Roterdamas ostu pārstāvji prezentēja vērienīgus IKT projektus, kas vērsti uz šo ostu digitalizāciju. A. Liepiņš: “Tā kā konference šogad norisinājās Apvienotajos Arābu Emirātos, bija interesanti iepazīties ar arābu valstu ostu digitalizāciju un IKT sistēmām. Jāatzīst, ka pēdējo divu gadu laikā šeit notikusi ļoti strauja attīstība. Praktiski visi procesi, kas attiecas uz dokumentu noformēšanu arābu valstu ostās ir digitalizēti. Ostu loģistikas ķēdē ap 800 pakalpojumiem (informācijas apmaiņa ar dažādiem dienestiem, akceptu iegūšana, kontrole, uzskaite u.c.) ir pilnībā digitalizēti. Būtiski ir, ka gan arābu valstu, gan Eiropas ostās iniciatīva, risinājumi un finansējums kopēju IKT sistēmu izstrādei un ieviešanai bieži nāk no ostas uzņēmēju puses, jo tiek saskatīti komerciāli ieguvumi no digitalizācijas.”

IPCSA vadības grupas sanāksmē tika diskutēts par aktuālākajām iniciatīvām, kurām asociācija plāno pievērsties nākamajā pārskata gadā: 1) “Track and Trace” sistēmai, kas paredz datu apmaiņu ostu informācijas sistēmu starpā, lai nosūtītājs vai saņēmējs varētu izsekot kravas atrašanās vietai, 2) kiberdrošībai, lai veiktu pētījumus un izstrādātu ieteikumus asociācijas dalībniekiem labākai datu aizsardzībai, 3) meistarklašu organizēšanai, lai ļautu IPCSA biedriem efektīvi iepazīties ar pieredzi konkrētos IKT jautājumos.

 IPCSA ir starptautiska organizācija, kas apvieno ostu komunikāciju sistēmu operētājus, tai skaitā ostu pārvaldes. Tā izveidojās apvienojoties Eiropas ostu kopienu informācijas sistēmu operētājiem, lai kopīgi pārstāvētu savas intereses Eiropas Savienības organizācijās. Kopš 2014. gada 1. septembra organizācija ir kļuvusi par starptautisku un tās galvenie mērķi ir panākt, lai biedru intereses būtu ņemtas vērā pieņemot nozarei saistošus lēmumus Eiropas un starptautiskā mērogā, kā arī operatīvi iegūt un apmainīties ar informāciju, pieredzi un zināšanām.