09.12.2016.

Foto: A. Kozlovskis

Šī gada 11 mēnešos Rīgas ostā apstrādāts 33,3 miljoni tonnas kravu. Tas gan ir par 8,6% mazāk nekā 2015. gada attiecīgajā laika periodā, bet kopējais kravu apgrozījuma kritums salīdzinājumā ar pagājušo gadu turpina samazināties. Novembra mēnesis Rīgas ostā atkal ir bijis veiksmīgs ogļu segmentā – pārkrauts 1,1 miljons tonnu ogļu.  Jau trešo mēnesi pēc kārtas Rīgas ostā tiek pārkrauts vairāk nekā miljons tonnu ogļu. Galvenais iemesls ogļu kravu pieaugumam ir būtiskais ogļu cenas kāpums Eiropas tirgos un Krievijas ogļu tranzīta palielināšanās caur Rīgas ostu. Novembra mēnesis Rīgas ostā ir bijis veiksmīgs arī kokmateriālu pārkraušanas jomā, īpaši koksnes granulu un apaļkoku kravām.  Kopējais kokmateriālu (apaļkoki, zāģmateriāli, koksnes šķelda, koksnes granulas u.c kokmateriāli) pārkraušanas apjoms novembra mēnesī ir pieaudzis par 35% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Kopā 11 mēnešos ostā ir pārkrauts 3,7 miljoni tonnu dažādu kokmateriālu. Detalizēta statistika par kravu apgrozījumu Rīgas brīvostā ir atrodama šeit.

2016. gada 11 mēnešos Rīgas ostā ir pārkrauts 19,7 miljoni tonnu beramkravu. Līdz ar ogļu pārkraušanas apjoma pieaugumu, šī gada 11 mēnešu kopējais beramkravu rādītājs atpaliek no 2015. gada attiecīgā perioda vairs tikai par 6,2%. Beramkravu grupā stabils pieaugums saglabājas arī labībai un labības produktiem (+ 19,2% salīdzinājumā ar pagājušo gadu), kā arī minerālmēsliem (+7,4%).

Novembra sākumā Rīgas ostā apkalpots arī šogad lielākais kuģis. Beramkravu kuģis M/V “MINI”, kura garums ir 255 metri un kravnesība (DW) – 114 563 tonnas, aizveda no Rīgas 107,8 tūkstošus tonnu antracīta ogļu.

Saglabājoties zemam lejamkravu apgrozījumam un turpinoties labiem rādītājiem ģenerālkravu segmentā, Rīgas ostā jau vairākus mēnešus pēc kārtas ģenerālkravu apjomi pārsniedz lejamkravu rādītājus. Kopējais ģenerālkravu apgrozījums šī gada vienpadsmit mēnešos ir sasniedzis 6 miljonus tonnas, kas ir par 4,9% vairāk nekā 2015. gadā.  Sevišķi iepriecinoša ir tendence, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu turpina palielināties  konteineru pārkraušanas rādītāji. 2016. gada vienpadsmit mēnešu laikā ostā apstrādāts 360 tūkstoši TEU vienību konteinerkravu, kas ir par 7,5% vairāk nekā 2015. gada attiecīgajā laika periodā. Salīdzinot šī gada novembra mēnesi ar pagājušā gada novembri, konteinerkravu apgrozījumā ir novērojams pieaugums par 22%.  Ģenerālkravu segmentā pieaudzis arī ro-ro, labības produktu, metālu, zivju produktu un ķīmisko ģenerālkravu apjoms.